Viens no nenovērtētiem mūsdienu zinātnes izaicinājumiem ir saglabāt alu pēc iespējas vēsāku lēna baudījuma laikā. Izskatās, ka zinātnieks ir izgudrojis optimālo alus glāzes formu tam.
Claudio Pellegrini no Sanžuandelrejas Federālās universitātes Brazīlijā izveidoja matemātisku modeli, kas nosaka optimālo glāzes formu alus vēsuma saglabāšanai.
Pētījuma mērķis bija minimizēt siltuma iekļūšanu alū. Protams, var izmantot izolējošus materiālus vai glāzes rokturus, lai samazinātu kontaktu ar siltām rokām. Taču elegants risinājums ir stikla trauka dizaina maiņa bez papildu elementiem.
Galvenais uzdevums ir atrast formu, kas minimizē siltuma pārnesi un vienlaikus saglabā praktisku dizainu ikdienas lietošanai. Daļa problēmas ir saprast, kādā ātrumā siltums tiek pārnests stiklā ar doto ģeometriju, un pēc tam izstrādāt formu, kas šo ātrumu samazina.
Pellegrini sāk, modelējot glāzi ar līkni, kas rotē ap vertikālu asi, lai izveidotu "ķermeni rotācijai" ar noteiktu bāzes rādiusu, augstumu un attiecību starp bāzi un augšējo atveri. Viņš pieņem, ka bāze ir izolēta, ka šķidruma temperatūra un sastāvs ir vienādi un ka stiklam ir zema termiskā pretestība. Viss tas nodrošina, ka galvenais faktors, kas nosaka siltumapmaiņu, ir tvertņa forma.
Izmantojot šo pieeju, Pellegrini atklāja, iespējams, acīmredzamo faktu, ka optimāla alus glāze ir ar šauru apakšu un pakāpeniski paplašinās uz augšu, ļaujot lietotājam ērti dzert. Patiešām, pētnieks saka, ka dažas tradicionālās alus glāzes jau ir ar šādām īpašībām: "brazīļu tulpes", "impēriskā pinte" un "amerikāņu pinte".
Tomēr Pellegrini pieejai ir dažas ierobežojumi. Optimizācijas algoritms darbojas konkrētām bāzes rādiusa, stikla augstuma un bāzes attiecības pret atveres rādiusu vērtībām. Taču tas nenosaka labāko šo vērtību konfigurāciju. Tādēļ risinājums ir formas ģimenes ar relatīvi nelielām atšķirībām.
Protams, ir arī citi faktori, kas nosaka glāzes formu. Piemēram, glāzes augšdaļas izmērs un forma nosaka putu daudzumu, kas veidojas ieliešanas laikā. Un, tā kā putas uztver smaržas molekulas, tas ietekmē dzērienu izbaudīšanas pieredzi. Piemēram, beļģu alu pasniedz speciālas formas glāzēs, lai radītu unikālu pieredzi. Šis ļoti nopietnais pētījums publicēts zinātniskā izdevumā arXiv.org.
https://itc.ua/articles/putevodytel-po-vysky-luchshye-sorta-2023-goda-tehnologyya-proyzvodstva-otlychyya-po-stranam-y-regyonam/
Avots: Discover
Komentāri (0)
Šobrīd nav neviena komentāra